Sök
Stäng denna sökruta.

Verksamhetsberättelse

Svängremmens - Historia

Här en bild från 2007, utanför musikhuset ”Kåken”, där allt började.
Föreningen hade då 38 medlemmar. Det var 10-12 band som samsades om de nio replokaler som fanns i Kåken.

Här finns länk till artikeln i DT – Mora Tidning >>

”Delade meningar. Musikföreningen Svängremmens medlemmar har olika uppfattningar om vad som är bäst. Mattias Östling vill gärna ha kvar Kåken som replokal. Lars Höök tycker det känns helt okej att flytta in i folkets hus. – Det är kul om kommunen vill satsa på musiken, säger Höök.” DT 2 maj 2007

Verksamhetsberättelse

Musikföreningen Svängremmen är föreningen för oss musiker och musikintresserade i Ludvika och Smedjebacken. Svängremmen syfte är att på ett organiserat sätt verka för ett ökat musikliv i Ludvika och Smedjebackens kommuner. Skapa relationer mellan musiker och musikintresserade. Inspirera och uppmuntra ung som gammal att bli mer aktiva och intresserade inom musiklivet (föreningslivet).

2022

Verksamhetsberättelse 2022
Thomas Henkel redogör för verksamheten under 2022. Året började med att restriktioner i samband med pandemin fortfarande fanns. Årsmötet hölls den 3 april på Gammelgården i Ludvika. Föreningen har haft 7 styrelsemöten under året.
Den 18 juni hölls årets första event som var Open Stage Marathon. Det var välbesökt och uppskattat av både band och publik.
Under hösten hölls två Open Stage med efterföljande Live event. Uppläggen på dessa var Open Stage kl 15-18. Därefter hade vi en paus och Live eventet började kl 21.30 och hölls i två pass på 45 minuter. I oktober spelade Stone Cake och i november spelade Mats Nydahl & The evil Donkeys som Live event.
Överlag har Open Stage varit populärt och välbesökt, medan våra Live event har haft ganska få besökare. Detta ledde till att föreningen gick i förlust på dessa event.
Överlag anser vi att föreningen fyller en viktig funktion för musikkulturen i Ludvika/Smedjebacken.

2021

Musikföreningen Svängremmens verksamhetsberättelse 2021

 • I Coronatider med påföljande restriktioner låg verksamheten nere under större delen av 2021. Vi gjorde dock ett försök att starta upp Open stage under hösten och på Restaurang Gallerian.
 • 21:a okt. Open Stage: Denna gång började vi med Smokeheads med lite Grunge låtar. Sedan fortsatte The Occasional Wednesday med sina pop/rock låtar. Därefter Moon Diggers -ett ungt band med glöd och energi. Sist fick vi höra Captain Pitch – ett rutinerat band från Borlänge. Överhuvudtaget en lyckad kväll med ganska mycket folk. Bra och trevlig stämning på Gallerian. Trevligt att så pass många vågade sig ut…
 • 3:e dec. Open Stage: Blev inställt p.g.a. att nya restriktioner införts. Coronan härjade på.

Pandemin fortsätter och verkar bli en segdragen historia så vi har inte haft någon vidare aktivitet under större delen av året.

 • Vi har följande sponsorer: Ehn & Land AB, DalaPop, Pling Reklam och samarbetar med: Smedjebackens kommun, Ludvika kommun och Glashuset-Medborgarskolan.
 • Fler sponsorer är på G och eftersöks.
 • Alla medlemmar hade fått medlemskortet förlängt med ett år med anledning att aktiviteterna ligger nere. Ny medlemsavgift blir från och med 2022. (100:-/medl. och år.)
 • Det finns ett sug efter levande musik nu och det borde bli stort intresse för våra event framöver när det slutligen öppnar upp.
 • Trots alla motgångar så får vi konstatera att Musikföreningen Svängremmen fungerar bra och inte har några planer på att lägga ner utan tvärtom. Vi kommer att fortsätta att verka för den levande musiken i Ludvika och Smedjebacken. Vi vill få ut fler band ur replokalen där Open Stage är ett ytterst bra första steg. Vi har också en morot i att det finns möjlighet att spela som förband på de Live eventen som kommer att genomföras med mer etablerade band.

Ladda ner verksamhetsberättelsen för 2021 här >> eller under Pdf-ikonen till höger

Klicka på Pdf-bilden för att ladda ner

2020

Musikföreningen Svängremmens verksamhetsberättelse 2020

 • Efter Kajkrogens konkurs och verksamheten låg nere under hösten 2019 så startade vi tillsammans med Restaurang Gallerian Open Stage. Vi såg vid tidigt stadium ett stort intresse för detta och i början av 2020 var alla 4 tillfällen med Open stage fullbokat på en vecka, jättekul tyckte vi!
 • 6 Feb. Open Stage: Denna gång började vi med Fredagskören, trevligt inslag tyckte vi. Sedan fortsatte Retro Band med lite Jazz. Därefter Hasse Flower Cover Band. Sist fick vi höra Fire in the Basement. Överhuvudtaget en lyckad kväll med mycket folk, fullsatt? Bra och trevlig stämning på Gallerian.
 • 5 Mars Open Stage: Först ut var Country Dudes. Därefter gjorde Jimmy Sjölander ett Tribute för Åke Dahlman (Saxdals-Elvis) som så tragiskt gick bort för en tid sedan. Som nummer 3 spelade Occational Wednesdays. Sist fick vi höra lite tung gung med The Mörkret.

Vi fick sedan ställa in resten av säsongen p.g.a. Corona utbrottet.                     

 • 24 Maj Årsmöte: Vi konstaterar att det blev ett snöpligt stopp i aktiviteterna p.g.a. pandemiutbrottet. Vi var 16 närvarande på Gammelgården som serverade en lunch efter mötet var klart. Vi får ligga lågt med föreningens aktiviteter till vidare eftersom vi inte får samla mycket folk på samma plats. Föreningen följer de rekommendationer som ges från FHM.
 • 6 Sept. Rock o Pall: Ett samarbete med Unika Ludvika och Rock-Micke skapade detta speltillfälle på den scenen som är mitt på centrum bredvid Handelsbanken. Först ut kl. 12:00 var Unknown Wankers som fick ta emot den första regnskuren. Därefter uppträdde JRP Trio, Glöd, The Mörkret och sist IronBourne. Unika Ludvika hade tagit fram 50 sittplatser i form av Pallar med logo Rock o Pall. De flesta i publiken stod däremot runt omkring under tak p.g.a. det ostadiga vädret. Vi konstaterade att detta fungerade bra med tanke på omständigheterna. Uppskattades av både publik och artister.

Pandemin fortsätter och verkar bli en segdragen historia så vi har inte haft någon vidare aktivitet under resten av året.

 • Vi har följande sponsorer: Ehn & Land AB, DalaPop, Pling Reklam och samarbetar med: Smedjebackens kommun, Ludvika kommun och Glashuset-Medborgarskolan
 • Alla medlemmar har fått medlemskortet förlängt med ett år med anledning att aktiviteterna ligger nere.
 • Vi avvaktar pandemiläget och förhoppningsvis kan vi starta upp till hösten -21 med Open Stage.
 • Det finns ett sug efter levande musik nu och det borde bli stort intresse för våra event framöver.
 • Trots alla motgångar så får vi konstatera att Musikföreningen Svängremmen fungerar bra och inte har några planer på att lägga ner utan tvärtom. Vi kommer att fortsätta att verka för den levande musiken i Ludvika och Smedjebacken. Vi vill få ut fler band ur replokalen där Open Stage är ett ytterst bra första steg. Vi har också en morot i att det finns möjlighet att spela som förband på de Live eventen som kommer att genomföras med mer etablerade band.

Ladda ner verksamhetsberättelsen för 2020 här >> eller under Pdf-ikonen till höger

Klicka på Pdf-bilden för att ladda ner

2019

Musikföreningen Svängremmens verksamhetsberättelse 2019

 • Efter en lyckad inledning och höst så är vi nu 120 medlemmar, all verksamhet flyttat till Kajkrogen i Ludvika. Smedjebacken gick ju som bekant inte då KG9 började köra live band samma helger som vi planerat…
 • 2/2 Live: event på Kajkrogen. Slowman från Stockholm spelade och vi hade 90 betalande. Det gick ihop denna gången.
 • 7/2 Open Stage: Denna gång spelade Åke Dahlman och Bengan Trubadur tillsammans med husbandet, JRP Trio, Hilltop Blues Band och In the blue.
 • 7/3 Open Stage: Retro band öppnade, Linnea o Sabina ställde in p.g.a. sjukdom, Rowans Nobody från Leksand och sist Walls of Glass från Säter.
 • 9/3 Live: Fire in the Basement fick ställa in p.g.a. sjukdom.
 • 28/3 Årsmöte: Vi konstaterar att svängremmen går bra och att folket i Ludvika vill ha detta. Våra event drar folk som trivs tillsammans. Båda eventen en gång i månaden under Höst, Vinter och Vår. Sommaren finns det annat att göra och vi behöver semester. Bra med säsongsavslutning i mitten av Juni med den Open Stage Grand finale (Marathon) som genomfördes. Föreningen bjöd samtliga medlemmar som kom på årsmötet på mat vilket var mycket lyckat och omtyckt. En sak att fortsätta med.
 • 4/4 Open Stage: Mattias Bredenberg från Säter, Country Dudes, Hybridia och Glöd spelade denna kvällen.
 • 6/4 Live: Hårdrock denna kvällen. Nitery och Convivium spelade en timme var.
 • 3/5 Open Stage: Unknown Wankers, PM Saari Band, Dusch och Black Ribbon spelade kvällen. Detta var ett försök att lägga Open Stage på en fredag. Vi konstaterade att det blev ett väldigt tryck med mycket folk men att festen tog över lite för mycket. Vi kommer att köra detta event på Torsdagar fortsättningsvis. Musiken skall vara i fokus.
 • 4/5 Live: Fire in the Basement gjorde ett bejublat framträdande. Trevlig stämning och mycket folk.
 • 15/6 Open Stage –Grand Finale: Så var det då äntligen dags. 15 band på 12 timmar som spelade 30 min. vardera. Vi hade toppen väder och alla banden skötte sig exemplariskt. Allt gick kanonbra och vi hade över 500 besökande under de 12 timmar vi körde… Publiken och banden nöjda.
 • Vi har följande sponsorer: Ehn & Land AB, DalaPop, Modern Ekonomi, Pling Reklam och samarbetar med: Smedjebackens kommun, Ludvika kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.

Så långt allt bra…

 • Vi hade planerat mycket inför hösten och nästkommande vår, så går Kajkrogen i konkurs!
 • Tyvärr så vi förlorade vår spelscen precis som vi skulle växla upp och börja ta in även mer etablerade band på Live eventen…
 • Vi fick också information om att konkursförvaltaren ville finna en krögare som tog över så kvickt som möjligt så vi bestämde oss att avvakta ett tag.
 • När 3 månader gått så insåg vi att det inte kommer någon ny innan våren möjligen…
 • Vi börjar då leta efter en alternativ spelscen och kom fram till att Restaurang Gallerian har en bra scen och som också vill samarbeta med oss. – Nu är vi igång igen…!
 • Vi släppte speldatumen för Open Stage våren 2020 i början av December, alla 4 torsdagarna under våren fylldes på drygt en vecka. Stort intresse bland banden att spela hos oss alltså.
 • I slutet av december var vi nu uppe i 200 medlemmar!
 • Trots alla motgångar så får vi konstatera att Musikföreningen Svängremmen fungerar bra och inte har några planer på att lägga ner utan tvärtom. Vi kommer att fortsätta att verka för den levande musiken i Ludvika och Smedjebacken. Vi vill få ut fler band ur replokalen där Open Stage är ett ytterst bra första steg. Vi har också en morot i att det finns möjlighet att spela som förband på de Live eventen som kommer att genomföras med mer etablerade

Ladda ner verksamhetsberättelsen för 2019 här >> eller under Pdf-ikonen till höger

Klicka på Pdf-bilden för att ladda ner

2018

Musikföreningen Svängremmens verksamhetsberättelse 2018

 • 25/3 Första årsmöte efter nyuppstart av Musikföreningen Svängremmen.
 • Mycket diskussioner kring vilka aktiviteter Svängremmen skall ta sig an. Vi kom fram till att Open Stage skulle vara bra samt Live event. Båda eventen en gång i månaden under Höst, Vinter Vår. Sommaren finns det annat att göra.
 • Ons. 3/10 Första Open Stage. 3 Deltagade band: Husbandet, Reptile in me, Unknown Wankers. Mycket folk och trevlig stämning. Positivt! Krögaren nöjd.
 • Lördag 3/11 Premiär FH-Live i Smedjebacken. Ett projekt tillsammans med FH föreningen.
 • Feel Dizzy spelade i 2x60min. 55 personer kom så vi gick ihop ekonomiskt.
 • Torsdag 8/11 Det andra Open Stage gick av stapeln med 4 band på listan: Retro Band, Country Dudes, Walls of Glass, Wasa61. Kom mer folk denna gång och återigen trevlig stämning både bland musiker och publik. Vi konstaterar att detta blir populärt, behövs i Ludvikas musikliv.
 • Onsdag 5/12 Openstage, nr. 3. 4 band spelade: Occational Wednesdays, The Stupors, Rolf Eriksson Band, Hipshooters. Trevlig stämning och mycket folk. Open Stage är här för att stanna.
 • Lördag 8/12 FH live i Smb. Deputy och Night Shine spelade. Tyvärr kom ej mer än 25 betalande. Det visade sig att KG9 hade öppnat samma helg. Diskussioner med Isse om ett ev. samarbete men han bestämde sig för att köra själv.
 • Beslut om att flytta Live eventen till Kajkrogen i Ludvika då det blir för mycket konkurrens i det lilla Smedjebacken.
 • Vi konstaterar ändå att det första året blev en framgång och succé. Vi var 120 medlemmar 9 månader efter start. Folket i Ludvika och Smedjebacken vill ha detta.
 • Vi har följande sponsorer: Ehn & Land AB, DalaPop, Modern Ekonomi, Pling Reklam och samarbetar med: Smedjebackens kommun, Studieförbundet Vuxenskolan.

Ladda ner verksamhetsberättelsen för 2018 här >> eller under Pdf-ikonen till höger

Klicka på Pdf-bilden för att ladda ner

Styrelse

Självklart kan vi lägga in era bilder eller ta bort helt. Bilder gör hela musikföreningen levande tycker jag. Ni jobbar ju för att musiklivet och föreningen ska leva och bli stark.

Birgitta Hagelberg Porshage

Ordförande

Thomas Henkel

Vice ordförande

Sven Erkers

Kassör

Kristina Beyerl Karlsson

Sekreterare

Erik Hagelberg

Ledamot